Integratie natuurlijk- en professioneel netwerk.

Het wordt steeds duidelijker dat zorginstellingen het anders moeten gaan doen. Met anders bedoel ik in dit geval dat ze met de cliënten/patiënten en hun natuurlijke netwerk samen moeten gaan werken. De ene instelling zal dat doen omdat ze dat persé willen en daardoor daadwerkelijk hun missie in de praktijk willen brengen. De instellingen die dat lastiger vinden zullen echter wel mee moeten omdat binnen nu en enkele jaren het domweg niet meer te betalen is. Alle zorg leveren aan je klanten vanuit het professionele kader is duur en onnodig.

Er duiken steeds meer mooie oplossingen op die het mogelijk maken om zorg binnen het natuurlijke netwerk vorm te geven. Enkele voorbeelden zijn de Eigen Kracht Conferenties en het deze week gelanceerde Caire. Het zijn voorbeelden die aangeven dat mensen meer voor elkaar kunnen betekenen dan de meeste zorgaanbieders en wij zelf denken.

Ik denk dat het tijd wordt dat zorgaanbieders los komen van het denken dat zij alleen zorg kunnen leveren, iets dat ontstaan is aan het eind van de jaren zestig toen de AWBZ is ingevoerd. Het wordt tijd voor meer denken in communities en dat de mensen in die verbanden elkaar kunnen helpen. Zolang het kan zonder professionele inzet, daar waar nodig komt de professional in beeld en zodra het kan verdwijnt de professional weer uit beeld.

Een voorwaarde is volgens mij dat de professional én de leden in het netwerk samen in één digitale omgeving hun bevindingen vast gaan leggen. Mijn ideaalbeeld daarbij is dat de cliënt/patiënt zelf regie voert over de toegang tot zijn dossier. Privacy problemen zoals we die nu kennen rondom het landelijke EPD zijn daardoor ineens geen issue meer. Het is immers de cliënt/patiënt die zelf bepaald wie welke informatie mag lezen.

In MeXtra, het digitaal dossier dat wij ontwikkelen, krijgen de cliënt en zijn netwerk toegang en kunnen informatie lezen en ook zelf schrijven. Op die manier komt alle kennis rondom de cliënt/patiënt samen in één online dossier.
Eén van de krachtigste onderdelen is het zorgplan/ondersteuningsplan waarin de doelen opgesteld worden die je wilt behalen. Aan die doelen koppel je vervolgens mensen die je daarbij gaan helpen. Dat kunnen dus professionals zijn, maar evengoed de mantelzorger, je buurman, je ouders, je kinderen, enz…..
Al deze mensen kunnen op die  doelen vastleggen wat ze gedaan/bereikt hebben. Al die informatie is ook eenvoudig terug te lezen.

Mantelzorgers weten daarmee precies wat van hen verwacht wordt en kunnen ook vertellen wat ze gedaan hebben. Ik denk dat je hen daarmee faciliteert en dat hun rol nog duidelijker wordt voor o.a. de professionele hulpverlener. Op die wijze ervaart men dat ze samenwerken om de beste zorg voor de cliënt/patiënt te leveren, waarbij de cliënt/patiënt zelf ook zoveel mogelijk participeert.

Ik zie het daarmee als een logisch gevolg op initiatieven als eerder genoemde Eigen Kracht en Caire.nu.

En wat denk jij? Schrijf je reactie.

2 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>