Ouders Villa Kakelbont toegang tot rapportage.

Zo’n drie jaar geleden heb ik bedacht dat rapportage over cliënten online toegankelijk zou moeten worden voor cliënten en hun netwerk. MeXtra bestond toen al zeven jaar en draaide goed bij verschillende grote en kleinere zorgaanbieders in het speelveld van GGZ en VG. Professionals konden er methodisch hun zorgplannen in vastleggen en gestructureerd op de interventies en werkdoelen rapporteren. Maar er mistte iets, juist de cliënt zelf. Die had geen toegang, behalve als een begeleider de rapportage printte en deze de cliënt liet lezen.

We hebben destijds besloten om MeXtra van de grond af opnieuw op te bouwen om daarmee een goede SAAS oplossing te maken waarin alle betrokkenen van de cliënt, inclusief de cliënt zelf, in kan loggen en direct de juiste autorisaties in het programma heeft. Naast dit technische proces ging ik ook de boer op om dit idee in het land neer te leggen. Dat heb ik geweten. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om de cliënt zelf in te laten loggen, stel dat zij alles konden lezen wat er over hen geschreven werd…… Dat maakte voor mij de drive om er mee door te gaan nog vele malen sterker.

Inmiddels is de aandacht voor zorg 2.0 toegenomen en is de belangstelling om het eens helemaal anders te gaan doen aanzienlijk gegroeid. Verschillende kleinere zorgaanbieders gebruiken nu MeXtra om daarmee hun cliënten toegang te geven tot hun dossier zodat zij ook zelf online vast kunnen leggen hoe het met hen gaat.

Maar vandaag is toch een GROTE dag want een middelgrote instellingen binnen de Verstandelijk Gehandicaptenzorg heeft een groep ouders van kinderen met een beperking toegang gegeven tot het online dossier. Woonvorm Villa Kakelbont van Stichting Driestroom is gestart met een pilot waarmee ouders kunnen lezen wat de begeleiders over hun kind opschrijven. Ouders kunnen zelf ook hun verhaal in MeXtra kwijt. Als ze bijvoorbeeld in het weekend met hun kind op verjaardagsvisite bij oma zijn geweest kunnen ze dat vermelden zodat de begeleiders direct op de hoogte zijn.

De komende maanden zal de pilot verbreed worden. Er komen meer onderdelen uit het dossier beschikbaar en er kunnen meerdere mensen uit het netwerk in gaan loggen. Daarbij moet u denken aan de leerkracht op school of de huisarts in de wijk.

Vorige week donderdagavond heb ik de ouders uitgelegd hoe een en ander in zijn werk gaat en zij waren allemaal erg verheugd met deze nieuwe mogelijkheden. Voor mij was het een bijzonder moment om dit met hen te delen en te ervaren dat dit de juiste weg is die we binnen de zorg aan zijn ingeslagen.

3 antwoorden
 1. Wil Buntinx
  Wil Buntinx says:

  Mooi om te lezen! Driestroom toont lef maar zit op de goede weg. Nieuwe modellen, methoden en instrumenten zullen per definitie uitgaan van participatie van cliënten en van toegang tot hun ‘ondersteuningsdocumenten’.
  De nieuwe Handreiking OP zal hier ook rekening mee houden.
  Als ICT ondersteuning daar op inspeelt is dat een versterkende factor. De tijd komt dat men zich in de zorg zal afvragen hoe het ooit anders heeft gekund.
  Doorgaan!

  Beantwoorden
 2. Fred Bon
  Fred Bon says:

  Hallo Geert, een mooie ontwikkeling in het kader van zorg in/door en samen met het netwerk van de cliënt. Toch heb ik een vraagje. Hoe is er in dit project rekening gehouden met de vereiste toestemming van de cliënt bij het beschikbaar stellen van de persoonsgegevens? Heeft de cliënt zelf de mogelijkheid om te autoriseren tot bepaalde delen van informatie?
  Ik ben erg nieuwsgierig naar dit project. Krijg dagelijks vragen over beroepsgeheim en aanverwante vraagstukken.

  Beantwoorden
  • Geert Klein Breteler
   Geert Klein Breteler says:

   Dag Fred,
   In dit geval zijn het ouders van de cliënt die de rapportage kunnen inzien.
   Je hebt gelijk dat als er meerdere mensen uit het netwerk toegang krijgen dat zorgvuldigheid betracht moet worden.
   Toestemming geven gebeurt nu in onderling overleg. De mogelijkheid om dat door de cliënt te laten doen vergt een kleine technische aanpassing en is een mooie aanvulling. Dank daarvoor.
   Geert Klein Breteler

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>